Blog psihologie mergi catre
Contactare psiholog
Servicii psihologie
Mergi catre prima pagina

Programare online

Cabinet individual de psihologie Necsulescu Alexandru logo

Tulburari alimentare

inteligenta fluida si cristalizata
04 aprilie 2022

Tulburarile alimentare: Bulimia, anorexia si hiperfagia

Tulburări alimentare

 

Tulburările alimentare sunt reale și mult mai des întâlnite deci ne-ar plăcea să credem. Atât de dese că, statistic, e aproape imposibil să nu avem măcar o cunoștință care trece prin-o astfel de tulburare sau care cunoaște pe cineva care trece prin asta.
Tulburările alimentare sunt tulburări psihice complexe, dar, tratabile. În acest post vom înțelege:

1. Ce este anorexia, bulimia și hiperfagia (sau binge-eating-ul)
2. Cum funcționează "mâncatul pe fond nervos"?
3. Care sunt cauzele apariției?
4. Metode de intervenție recunoscute

 

 

 

 

Anorexia

Anorexia este caracterizată prin obsesia pentru scăderea în greutate și frică exacerbată de luare în greutate. Oricât de slabe ar deveni, persoanele afectate se văd în continuare grase și urâte, chiar și atunci când organismele lor sunt extrem de slăbite. Persoanele cu această afecțiune restrictioneaza portiile de mâncare și fac exerciții fizice în mod compulsiv, pentru a pierde calorii.

 

 

 

 


Bulimia
Bulimia este legată de un ciclu de hiperfagie (consumul de cantități mari de mâncare într-o perioada scurtă de timp), urmat de simțul pierderii controlului asupra cantității de mâncare ingerată care rezultă în adoptarea de strategii neadecvate pentru arderea caloriilor consumate. 
La nivel psihologic, persoanele ce suferă de bulimia nervoasa sunt impulsiv-compulsive, nu mai dețin controlul asupra alimentației (care pare să corespundă cu pierderea controlului emoțional)

 

 

 


Hiperfagia (Sau binge-eating)
Hiperfagia este caracterizată de ingerarea unor cantități mari de mâncare mai repede decât în mod normal, de mâncatul până la apariția sentimentului inconfortabil de saturație, de mâncatul excesiv atunci când persoanei afectate nu îi este foame, de consumarea alimentelor în singurătate, de apariția dezgustului față de sine, a depresiei sau a sentimentului de vină.
Hiperfagia 

 

 


Cauze

Nu există motive specifice pentru dezvoltarea unei tulburări de alimentație. Diferite tulburări apar din cauza mai multor factori:

Anorexia și bulimia: activitate redusă de serotonină în creier;
Anorexia: vulnerabilitate genetică, moștenire ereditară a unei tulburări de alimentație, tulburarea obsesiv-compulsivă sau alte tulburări mentale;
Bulimia poate fi declanșată de restricționarea alimentației în copilărie;
Hiperfagia(binge-eating) este de multe ori un simptom al altor tulburări (burnout, depresie, etc.)

De cele mai multe ori, tulburările alimentare sunt mecanisme de coping (adaptare) ale unor situații mult mai complexe, profunde și dureroase din viața individiului. B
 

 

 

Intervenție
The Body Shape Questionnaire (BSQ)/Chestionarul de Formă a Corpului. Acesta este un test de autoevaluare aplicat persoanelor în cauza pentru a identifica cu exactitate tulburarea alimentară avută dar și intensitatea acesteia.

Tratamentul poate fi de mai multe tipuri, în funcție de abordarea terapeutului. Anume:

CBT (Terapie cognitiv-comportamentală) care se bazează pe restructurare cognitivă, task-uri pentru acasă și psiho-educație

Experentiala - Explorând cauzele de la rădăcina (copilărie, familie, atașament) încercând să înțeleagă ce elemente din experiență ta provoacă nevoia de a subcompensa/ supracompensa prin mâncare și alimentație.
 

 


Perspectiva terapeutică în intervenție

Terapeutic, există 2 moduri prin care oamenii își consumă pulsiunile psihice: 

Internalizare

Externalizare

Internalizarea se referă la toate cele moduri prin care îmi consum pulsiunile prin elemente interne. 
Anume: Consumul de droguri, țigări, alcool, bulimie sau binge-eating. Este practic modul emoțiilor de a se consumă "pe intern"

Externalizarea se referă la modurile în care voi încerca să-mi consum pulsiunile psihice extern:
Sexul fără limite & asumare de riscuri (cu oricine, oricând, oricum), activități ce provoacă adrenalină extremă. De exemplu, o persoană care are pulsiuni emoționale mari într-o anumită perioada își poate crește nr. de masturbari zilnice (acesta fiind, de exemplu, un simptom externalizant)

 

 

 

Dacă simți că informația a rezonat cu tine, psihoterapia și ședințele de psihologie sunt puternic recomandate în acest caz. Ședințele sunt foarte eficiente și țintite în cazul tulburărilor alimentare într-un timp relativ scurt, în funcție de natura și complexitatea tulburării.

Atenție! Această postare are rol informativ, NU de a diagnostica o tulburare. Doar un specialist poate face asta ! :)
 

linkdin
facebook
Instagram

Scurtături

Vizitează-mă!

Te aștept pe canalele mele de social media!

© Cabinet individual de psihologie Necșulescu G. Alexandru.

Program de funcționare

 

 

Luni          10:00 - 20:00

 

Marți        10:00 - 20:00

 

Miercuri   10:00 - 20:00

 

Joi              10:00 - 20:00

 

Vineri         10:00 - 20:00

 

Weekend   14:00 - 18:00