Majoritatea dintre noi știm cel puțin o limba străină - fie ea engleză, germană sau spaniolă. Fie că vrei să înveți pentru prima dată a două ta limba, fie că ți-ar plăcea să mergi către a treia limba, uite niște tips & tricks-uri despre cum s-o faci:
1. Primul pas - Strânge materialele și instealeaza aplicațiile
La fel ca atunci când construim o casă: După ce ne-am hotărât că vrem să facem asta, avem idee cam cum va arată este să strângem materialele de construcție.
a.Instalează aplicațiile de care ai nevoie: Duolingo (gramatică și structură), Falou (Speaking și Listening), Lingua.com (texte și vocabular) sau altele
b. Ia-ți o agenda drăguță și un pix preferat. Sună dubios, dar altfel dai la lopata când e una nouă. Încearcă să nu tărăgănezi momentul: Fă-o următoarea dată când ieși în oraș
c. Alege un loc în care se va întâmplă mereu asta, fără excepție. Locul tău de la birou, o terasă sau o verandă. Este important că locul să fie întotdeuna același: Creierul nostru asociază locurile cu activitățile. Învățăm la școală, mâncăm la masă, dormim în pat. E important să existe această distincție.
d. Dacă ești okay financiar și simți că ai avea nevoie: angajează-ți un meditator privat. Acesta se va ocupa de tot ceea ce pare confuz la nivel de materie
2. Al doilea pas - Creează un obicei din asta.
Psihologic vorbind, cel mai dificil pas pentru invatatul unei limbi străine NU sunt materialele sau înțelegerea acestora. Cu puțină răbdare și cu aplicațiile potrivite, se rezolva. Cel mai mare obstacol în dezvoltarea acestei abilități auto-didacte este controlarea[] motivației! Odată ce ai devenit stăpân pe acest factor, you're good to go! Astfel că:
1. Statistic & Psihologic, orice obicei devine obicei după 21 de zile: Forțează-ți creierul să lucreze la aceeași oră și zi, ÎN PORȚII MICI (15-30 de minute) timp de 3 săptămâni. După acest interval, NU vei mai simți efort și stres atunci când te apuci de treabă. Îți va veni absolut natural.
2. Fă diferența între o zi proastă și o săptămâna proastă. Sau o săptămână proastă și o lună proastă. De multe ori, în procesul de a ne controla motivația avem impresia că dacă am dat fail o zi in invatatul unei limbi straine, două sau trei, întreaga clădire s-a prăbușit și oricum nu mai are rost. Fii ceva mai răbdător cu tine însuți. Înțelege că există momente, zile sau săptămâni în care lucruri sunt.. meh. Iar asta e okay. Maximul de zile de întrerupere ar trebui să fie 5 zile (și să nu fie consecutive săptămânile de lene)
3. Recompensează-te : Rewarding-ul e o putere uriașă pe care oamenii încă nu știu să o controleze. De fiecare dată când îți faci treaba, ia-ți o bombonică. Sau cere-i cuiva drag: părinte, iubit/iubită să te îmbrățișeze afectuos. Fă din asta un obicei și o să funcționeze magic 🙂
3. Al treilea pas - NU te grăbi.
Însăși Burj Khalifa nu a fost construită într-o zi, săptămână, lună sau chiar an. O construcție de acest gen, o nouă limba străină, cere eforturi constante pe o perioada lunguța de timp. Învățatul unei limbi străine NU se aseamănă cu învățatul mersului pe bicicletă - e ceva la care vei lucra constant pe o perioada lungă de timp. Și e okay!
E mică ta cheie în a nu te plafona și a rămâne ager în minte.
a. Fă-ți o lista cu beneficii și contra beneficii pentru învățatul unei limbi străine. Încearcă să le faci CÂT MAI individuale ( adică să nu fie motive generale, pe care le-ar spune toată lumea) pe prima pagină din agenda ta nouă și fancy.
b. Desenează niște bare de încărcare (loading bars) între nivelele unei limbi străine
De exemplu: A1 - A2, A2 - B1 și tot așa. Dacă vrei să înțelegi mai bine nivelele, poti cauta pe google CEFR Levels!
Succes. Și răbdare!
Scurtături
Vizitează-mă!
Te aștept pe canalele mele de social media!
© Cabinet individual de psihologie Necșulescu G. Alexandru.
Program de funcționare
Luni 10:00 - 20:00
Marți 10:00 - 20:00
Miercuri 10:00 - 20:00
Joi 10:00 - 20:00
Vineri 10:00 - 20:00
Weekend 14:00 - 18:00