Blog psihologie mergi catre
Contactare psiholog
Servicii psihologie
Mergi catre prima pagina

Programare online

Cabinet individual de psihologie Necsulescu Alexandru logo

E ok sa te simti ok

granite si resurse psihologice
07 decembrie 2021

Prietenia dintre un băiat și o fată

Prietenia dintre o față și un băiat. E ok? 🌳

 

 

De-a lungul societății noastre, s-a normalizat ideea că odată intrat într-o relație de cuplu, acea persoană este unică/ unicul tău. Toate celelalte persoane sunt pasagere iar tu trebuie să acorzi tot timpul, atenția și energia ta acelei persoane.

 

 

 

Există multe breșe de logică în această frază, pe care voi încerca să le demontez pas cu pas:

1. Fiecare individ dintr-un cuplu trebuie să lucreze constant la propria persoană. Relația este o a treia entitate, la care lucrăm împreună. Dar pe primul loc e întotdeuna propria persoană, oricât de egoist ar suna asta. Sunt momente, e adevărat, în care este nobil să facem sacrifcii pentru persoana iubită. Iar asta e okay! Baza relațiilor este compromisul. Totuși, asta nu ar trebui să fie o regulă generală în relația ta. Înainte de relație, sunt eu cu mine. Atât înainte, cât și după relație sunt eu cu mine: Eu cu prietenii mei, valorile mele, principiile mele, dorințele, visurile și aspirațiile mele. Relația poate să fie pasageră sau nu. Eu sunt și voi fi permanent cu mine însumi.

 

 

 

2. Deși, e adevărat mai mult sau mai puțin că iubitul/ iubita ta este o persoană probabil permanentă în viață ta, iar ceilalți sunt persoane pasagere, una nu o exclude pe cealaltă. Să ai prieteni, suport, susținere atunci când ai nevoie e o nevoie absolut umană. Ai tot dreptul să ai prietenii pe care ți-i dorești: fie ei de sex opus sau același sex. Respectă-te pe tine înainte de orice.

 

 

3. Încrederea e baza oricărei relații. În cazul în care persoană ta iubita te-a înșelat, problema nu e la ea. Și nici la tine. Este problema relației voastre, dar pe care ai ales s-o ignori de-a lungul timpului atât tu cât și ea. În momentul în care unul dintre voi decide ca un prieten să devină mai mult de atât, neajunsurile, problemele, lipsurile relației voastre erau deja acolo. Să nu le simți, vezi, auzi e mai degrabă o lipsa de asumare. Pe veșnica premiza "Las', că merge și așa". Doar pentru că forțezi persoană iubita să se îndepărteze de oamenii dragi din viată ei nu e o rezolvare a acestei probleme. E doar o întârziere a ei, până când această va avea oportunitatea să o pună în practică.

 

 

4. Nu aparținem unul altuia. Nu suntem în posesia celuilalt. Suntem finte unice, individuale, ale noastre. Nu îmi aparții sub nici o formă, în niciun context. E drept să mă pot baza pe tine, e drept să am așteptări, dar atât. Fiecare om aparține doar lui însuși. În momentul în care decidem să construim împreună o relație, o structura complexă și plină de obstacole dar și recompense, vom fi 3 entități: Eu, tu și relația. Eu voi lucra la mine în continuare pentru a deveni cea mai bună versiune a mea, tu vei face același lucru, iar în relație vom lucra împreună. Dar dincolo de relație, suntem propriile noastre persoane. Individuale.

îți aparții. ești propria ta persoană. ia decizii pentru tine.🌳

linkdin
facebook
Instagram

Scurtături

Vizitează-mă!

Te aștept pe canalele mele de social media!

© Cabinet individual de psihologie Necșulescu G. Alexandru.

Program de funcționare

 

 

Luni          10:00 - 20:00

 

Marți        10:00 - 20:00

 

Miercuri   10:00 - 20:00

 

Joi              10:00 - 20:00

 

Vineri         10:00 - 20:00

 

Weekend   14:00 - 18:00