Uneori..chiar suntem singuri. dar lucrurile nu trebuie să fie așa.
Să fii singur este într-adevăr un sentiment copleșitor. Uneori, chiar indiferent de timpul de calitate pe care-l petreci cu tine însuți, simți nevoia de socializare. Iar asta e okay, suntem ființe sociale.
Dar acest mecanism, de nevoie de comunicare, s-a dezvoltat cu mult timp înainte. Evolutiv, încă din timpul apariției primelor civilizații, omul a înțeles că trebuie să fie o ființă socială. Înainte, oamenii se nășteau în grupuri de 50-150 de persoane cu care obișnuiau să-și traisca tot restul vieții. Adunatul în grupuri pentru crearea micilor comunități, împărțirea mâncării, activitățile ( precum vânatul, agricultura) .. erau toate comportamente dezirabile ce se soldau cu un bonding la nivel de comunitate - erai acceptat că făcând parte din ea. Astfel, sentimentul de împlinire atunci când ai în jurul tău oameni pe care te poți baza este un mecanism evoluvtiv, dezvoltat încă din cele mai vechi timpuri. 🌳
Foamea, setea.. sunt nevoi fizice. Să ai oameni în jurul tău, să simți că aparți de un grup este tot o nevoie - doar că de dată asta - psihologică (socială).
În vremurile moderne, deși specia noastră a evoluat, nevoia de aparținere.. a rămas. Singurătatea reprezintă din punct de vedere neurochimic un dezechilibru la nivel hormonal. Studiile au arătat că singurătatea este asociată adesea cu multe tulburări de ordin fizic: Îmbătrâneșți mai repede, cancerul avansează mai repede, alzheimer-ul se dezvoltă mai rapid iar sistemul tău imunitar este compromis cu o mai mare ușurință.
Astfel, există un conceput denumit "social pain " sau "durere socială". Această apare atunci când suntem respinși de grup, când nu suntem asimilați de comunitate. Când sentimentul de izolare intervine. Durerea socială activează ceea ce se cheamă "self-preservation mode" sau "un sistem de conservare/ supraviețuire", iar, mai departe, reacții defensive la ce se întâmplă în jurul tău.
Această reacție, de ordin cognitiv (gând) va trezi un comportament, deasemenea defensiv: Îi vom privi cu suspiciune pe cei din jurul nostru, vom înțelege că ne vorbesc de rău sau anumite comportamente, aparent neutre, vor fi privire pur și simplu ca o agresivitate. De exemplu, dacă cineva uită, fără un motiv neapărat, să te salute când ajunge în grupul tău de prieteni, vei selecta și cataloga acest comportament că fiind unul ostil, când în realitate, lucrurile au fost mult mai neutre de atât.
Eșți mai atent la oamenii din jurul tău, dar vei îi veți înțelege mai puțin. 🌳
Aici se creează un cerc vicios - Sentimentul de izolare îți va crea mecanisme defensive pentru a-ți apăra integritatea psihică - sistemul tău defensiv te va face să interpretezi greșit semnalele celor din jur și chiar să pari mai dur, rece sau arogant decât ești în realitate - iar asta doar te va izola mai tare de ceilalți oameni.
🌳 Ce poți face pentru a sparge acest cerc vicios?
Acceptă-ți emoția. Singurătatea e o emoție trăită de fiecare om în parte într-un anumit punct al vieți lui. Nu suntem invincibili, oricând ne-ar plăcea să credem asta. Astfel că un prim-pas este să accepți.. că ești om. Acceptă invitația aia la petrecere. Ieși cu prietenul ăla la țigară. Răspunde la mesaj primul. Fi recunoscător pentru oamenii din jurul tău. Spune-le prietenilor tăi că ești recunoscător pentru prezența lor în viața ta.
Căldură ta va produce și căldura celor din jur. O atitudine rece, va naște o atitudine rece din partea celorlalți.
—
dacă îți plac astfel de postări, te invit sa urmărești pagina pentru mai multe psycho facts uri 🤗
Bibliografie 📚
Holt-Lunstad, J., Smith, T. B., & Layton, J. B. (2010). Social Relationships and Mortality Risk: A Meta-analytic Review. PLoS Medicine, 7(7), e1000316. doi:10.1371/journal.pmed.1000316
Cacioppo, J. T., Chen, H. Y., & Cacioppo, S. (2017). Reciprocal Influences Between Loneliness and Self-Centeredness: A Cross-Lagged Panel Analysis în a Population-Based Sample of African American, Hispanic, and Caucasian Adults. Personality and Social Psychology Bulletin, 43(😎, 1125–1135. doi:10.1177/0146167217705120
Cacioppo, J. T., & Cacioppo, S. (2014). Social Relationships and Health: The Toxic Effects of Perceived Social Isolation. Social and Personality Psychology Compass, 8(2), 58–72. doi:10.1111/spc3.12087
Kurzgesagt video (https://www.youtube.com/watch?v=n3Xv_g3g-ma) - Loneliness, 2019.
https://www.psychologytoday.com/.../accepting-loneliness
https://www.psychologytoday.com/.../the-science-loneliness
Scurtături
Vizitează-mă!
Te aștept pe canalele mele de social media!
© Cabinet individual de psihologie Necșulescu G. Alexandru.
Program de funcționare
Luni 10:00 - 20:00
Marți 10:00 - 20:00
Miercuri 10:00 - 20:00
Joi 10:00 - 20:00
Vineri 10:00 - 20:00
Weekend 14:00 - 18:00