Blog psihologie mergi catre
Contactare psiholog
Servicii psihologie
Mergi catre prima pagina

Programare online

Cabinet individual de psihologie Necsulescu Alexandru logo

asd

granite si resurse psihologice
25 noiembrie 2021

Bias-urile ( Erorile creierului )

 

Ne-am născut cu abilitați uimitoare. de a ne adapta și de a ne trai viață într-un mod frumos și sănătos. dar exista anumite rotite în creierul nostru ce nu s-au aranjat chiar corect. astfel, în noi exista ceea ce numim "bias-uri cognitive" sau " erori ale gândirii".

 

 

🌳 Bias-urile cognitive sunt un fel de bug-uri (erori) pe care creierul nostru le are pre-întipărite. Exista zeci de astfel de erori și de cele mai multe ori acestea pot fi "rezolvate" odată ce le conștientizam și facem un pas spre acestea. Ți-am prezentat aici câteva, dintre cele mai interesante:

 

 

1. Cherry picking cognitive bias 🍒

 

 

Acest bias se traduce prin anularea dovezilor ce nu se supun convingerilor noastre. Practic, orice element/dovadă care nu se pupă cu argumentul nostru este de cele mai multe ori ignorat. acest bias poate avea efecte direct în viața de zi cu zi: ignorăm ceea ce nu ne convine și ne concentrăm și dăm credit dovezilor ce servesc argumentelor noastre. rezolvarea acestui bias duce către o gândire mai clară și mai obiectivă.

exemplu: într-o relație durata medie/scurtă ne vom concentra atenția asupra calităților partenerului/parteneri noastre. chiar și atunci când lucruri nu stau neapărat bine, vom ignora dovezile și elementele (evidente, ar spune cei dinafară relației) și ne vom concentra pe cele care servesc credinței noastre - că este persoana cea mai minunata - 

 

 

2. Black & White Bias ☯️

Uneori numită totul sau nimic, sau gândire alb-negru, acest bias apare atunci când oamenii gândesc în mod obișnuit în extreme. Când ești convins că ești fie destinat succesului, fie sortit eșecului, că oamenii din viața ta sunt fie minunați, fie groaznici probabil că te angajezi într-o gândire polarizată.

exemplu: un politician a salvat de la foamete toți copiii din Africa. totuși, schingiueste animale când ajunge în Romania. este aceasta persoana bună sau rea? răspunsul corect ar fi.. niciunul. opiniile, părerile nu trebuie să fie albe sau negre, în extreme. uneori răspunsurile sunt în zona gri, alteori.. o paletă de culori.

 

 

3. The curse of knowledge 📚

Blestemul cunoașterii apare atunci când suntem foarte stăpâni pe informațiile pe care le deținem în domeniul nostru. Astfel, când ne vom întâlni cu o persoană necunoscătoare, vom folosi termeni specifici domeniului, ba chiar îl vom inferioriza pentru că nu-i cunoaște, convinși fiind că acesta este inferior nouă!

Exemplu: Situația a fost amplu cercetata în mediile academice, mai exact în contextul studenților la medicină. Se întâmplă adesea că profesorul să trateze cu duritate și indiferenta studenții, plecând de la premiza că sunt niste necunoscători și ar trebui să știe țoață materia medicinei, chiar doar în primul an de rezidențiat fiind, uitând că și el a fost în acel punct al vieții lui la un moment-dat și l-ar fi ajutat o abordare calma și empatica de învățare.

dacă îți plac astfel de informații, te invit sa urmărești pagina pentru mai multe facts-uri 

linkdin
facebook
Instagram

Scurtături

Vizitează-mă!

Te aștept pe canalele mele de social media!

© Cabinet individual de psihologie Necșulescu G. Alexandru.

Program de funcționare

 

 

Luni          10:00 - 20:00

 

Marți        10:00 - 20:00

 

Miercuri   10:00 - 20:00

 

Joi              10:00 - 20:00

 

Vineri         10:00 - 20:00

 

Weekend   14:00 - 18:00